En gång i tiden var jag engagerad och ville saker.

Pressmeddelande, aldrig publicerat, från omkring maj 1999.

PRESSMEDDELANDE


Idag, lördag 15 maj, genomförs det en blockad mot en av Stockholms största pälsbutiker. Samling kommer att ske klockan 12 vid Sergels Torg. Blockaden kommer att genomföras av Feminister mot Djurförtryck, som är en könsseperatistisk djurrättsgrupp. Blockaden kommer att vara i en timme.


Pälsindustrin är en helt orimlig och oacceptabel affärsrörelse som enbart är intresserad av sin egen profit. Att människor bär päls är både onödigt och onaturligt. I Sverige dödas drygt en miljon minkar och 20 000 rävar på svenska pälsfarmer varje år. Dessa djur föds upp i nätburar, som för minkarna inte är större än en uppslagen kvällstidning och för rävarna 1- 2 kvadratmeter. Denna djurhållning är ett hån mot Sveriges djurskyddslag, som säger att djur "ska hållas och skötas i en god djurmiljö och på ett sådant sätt att det främjar deras hälsa och ger de möjlighet att bete sig naturligt". Dessa burar leder till steriotypa beteenden och är helt oacceptabla. Inte bara pälsfarmarnas djurhållning utan även deras avlivningsmetoder är otroligt grymma. På det svenska pälsfarmerna är det vanligaste sättet att avliva rävar med elchocker och minkar genom gasning. Elchockerna på rävar utförs genom att man för in en elstav i munnen och en annan  i ändtarmen. Elstavarna kopplas sedan till ett batteri. Att det dessutom inte kävs någon spänningsmätare kan medföra att dödsprocessen blir extra plågsam, då strömmen kan vara för låg. Gasningen av minkar är ytterligare ett bevis på människan grymhet. 15- 40 minkar tvingas in i en låda. Denna fylls med dödlig gas under fyra minuter.


Denna blockad är ett sätt för oss att visa att vi inte tolererar pälsfarmarnas existens. Som konsument måste man kunna ta sitt ansvar och inte bidra till denna industri. För att upplysa om pälsdjurens lidande kommer vi även att dela ut flygblad under blockaden.


Vår grupp är könsseperatistisk på grund av att sexism är ett utbrett problem i samhället. Varje dag möts vi att ett förtryck som tar sig uttryck i reklam, som finns i skolan och på arbetet, och överallt i samhället. Att säga att Sverige är ett jämställt land är ett hån mot kvinnan. Pornografin breder ut sig och bidrar till att det fortfarande våldtas och misshandlas kvinnor varje dag i Sverige. Kvinnor får mindre lön för lika arbete och tas inte på lika stort allvar som män. Lågstadieflickor börjar banta på grund av det sjuka kroppsideal som finns utbrett i samhället.


Vi kämpar för ett förtrycksfritt samhälle där alla är lika mycket värda och möts med samma respekt, där inga djur tvingas leva instängda under vidriga förhållanden och inga kvinnor längre behöver känna sig hotade eller förlöjligade av samhället.


För djurens befrielse och ett jämställt samhälle- inte bara i teorin!


Feminister mot Djurförtryck  


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0